Wie ben ik?

Ik ben een bevlogen Oefentherapeut Cesar, Psychosomatisch Oefentherapeut en Haptotherapeut.

Nadat ik in 1979 de opleiding Oefentherapie Cesar afrondde kon ik meteen van start gaan in een oefentherapiepraktijk in Zeist. Gedurende 10 jaar heb ik daar met veel plezier gewerkt.

In 1980 startte ik mijn eigen praktijk aan huis in Maarn. Door me te verdiepen in hoe de mens beweegt raakte ik ook steeds meer geboeid door wat de mens beweegt. Mijn behoefte aan verdere verdieping en inzicht in de onderliggende gevoelsmatige achtergronden van die beweegredenen resulteerde in het volgen van de opleiding Authentieke Haptonomie aan het Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie te Grave. Naast de Praktijk Oefentherapie Cesar startte ik ook de Praktijk voor Haptonomie.

Wat beweegt mij? (Visie en missie)

Het is voor mij uitermate belangrijk om verder te kijken dan de klacht waarmee iemand bij mij komt. Ik ben vooral geïnteresseerd in die mens en in de problematiek en emotie die onder de klacht of de ziekte ligt. Hoe gaat deze persoon om met de verschijnselen die hij ervaart ??… Waar loopt hij tegenaan ? … Wat ligt daaraan ten grondslag? Wat is belangrijk voor hem? … En... Hoe kunnen we - samen ontdekkend - een manier vinden om hier gemakkelijker mee om te gaan of een weg in te vinden? Het gaat mij dus niet alleen om: Hoe beweegt de mens, maar vooral om: Wat beweegt hem of haar?

Ik kies voor een integrale aanpak: Aandacht voor de lichamelijke klacht en de onderliggende emotie, maar ook voor het effect daarvan op het dagelijkse, het werkzame en het sociale leven. Door invoelend (empathisch) luisteren, me verplaatsen in de situatie van die persoon, heel veel geduld en vaak een flinke dosis vindingrijkheid/creativiteit, kom ik tot een individuele begeleiding op maat, waarbij ik handreikingen geef om  anders te leren omgaan met de klachten, waardoor deze kunnen verminderen.